Wat is een buyer persona?

Geschreven door Annemiek

30/04/2020

Als je met marketing bezig gaat, dan is het hebben van een goede doelgroepomschrijving of klantprofiel heel belangrijk. Wat je echt verder helpt met de inzet van een effectieve marketingstrategie, zijn zogenoemde buyer persona’s. Een buyer persona is een fictief persoon die de (ideale) klant weerspiegelt. Met een buyer persona creëer je als het ware een spiegel die je kunt gebruiken om te bepalen of wat je te vertellen heb ook relevant is. Met andere woorden, heeft die persoon interesse in jouw aanbod en zo ja, waarom dan precies? Voor iedereen die met marketing aan de slag gaat, is het advies om van je belangrijkste doelgroepen een buyer persona te maken. Lees hieronder waarop je dan moet letten en download een leeg canvas om direct aan de slag te gaan.

Hoe helpt een buyer persona jouw bedrijf?

Veel mensen weten niet goed wat marketing precies is en verwarren het met verkoop. Kort samengevat is verkoop hetgeen je ‘op de plank hebt liggen en waar je vanaf wilt’. Met marketing zorg je dat mensen weten dat je ‘iets op de plank hebt liggen’, ‘dat ze het willen hebben’ en ‘bij je komen halen’.

In een marketingmodel gegoten heet dat AIDA; attention, interest, desire, action. Mensen zien iets, willen meer weten over een product/dienst/merk, besluiten op basis van die informatie dat ze het willen hebben en gaan over tot een aanschaf. Omdat een buyer persona jouw klankbord wordt, begrijp je veel beter hoe je het meest effectief kan communiceren met je doelgroepen. Dat betekent ook dat als je meerdere doelgroepen hebt, je voor iedere op zichzelf staande groep, een buyer persona moet maken. Want waar de een gevoelig voor is, hoeft dat niet te werken voor een ander.

 Uiteindelijk helpt het hebben van buyer persona’s met maken van zakelijke beslissingen. Bijvoorbeeld omdat je je kan afvragen of een nieuw product of nieuwe dienst wel aansluit bij de behoefte van jouw belangrijkste doelgroep. Of dat een bepaalde marketingcampagne beter moet worden getimed, omdat potentiële klanten het anders niet zullen zien. Op basis van inzichten die voortkomen uit het opstellen van buyer persona’s, kan je dus betere beslissingen maken. 

Een buyer persona maken

Realiseer je bij het maken van een buyer persona dat je weliswaar een fictief persoon creëert, maar dat deze moet worden gebaseerd op data en niet op gevoel. Want jouw gevoel kan heel gekleurd zijn en niet de realiteit weerspiegelen. Het is dus belangrijk dat je eerst deskresearch doet en zo een goed beeld krijgt van jouw klant. Drie dingen die je sowieso al kan onderzoeken:

  • Duik in je eigen klantenbestand. Wat zijn de belangrijkste overeenkomsten tussen klanten, hoe oud zijn zij gemiddeld, waar komen ze vandaan, in welke fase van hun leven zitten ze, hebben ze gemeenschappelijke interesses? 
  • Kijk naar de statistieken van je website en social media kanalen. Op welke artikelen hebben ze geklikt, welke social media gebruiken ze om naar je website te komen, welke berichten worden veel gedeeld of geliked? En in de statistieken van social media: hoe oud zijn de mensen die op jouw berichten reageren, is het een man of een vrouw?
  • Wat doet de concurrentie? Zijn de klanten precies dezelfde of pakken ze het net een beetje anders aan, kan je van ze leren, heb jij een doelgroep over het hoofd gezien?  

Ook zou je een aantal klanten kunnen interviewen. Op de pagina van Hubspot vind je vragen die je je klanten kan stellen. Heb je tijd, dan is een persoonlijk interview altijd waardevol. Maar uiteraard kan je ook voor een online interview kiezen.

Door goed onderzoek te doen naar je doelgroepen, ontwikkel je een bepaalde intuïtie over wat een klanttype bezighoudt. Zo wordt het makkelijker om bijvoorbeeld social media posts te maken die opvallen. Ook kan je betere keuzes maken of je ergens wel of niet moet adverteren, want je kan tenslotte nu inschatten of het je doelgroep überhaupt bereikt.

Op internet zijn er veel verschillende varianten van een buyer persona te vinden. Je kan de omschrijving zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Om je alvast op weg te helpen kun je starten met de gratis template van het Marktingspreekuur. Lekker praktisch: deze kan je downloaden en zelf aanpassen in powerpoint.

Aansluiting vinden op een buyer persona

Met een buyer persona krijg je een goed beeld van de onderwerpen die jouw doelgroep bezighouden. Door nu kritisch naar je aanbod te kijken, zie je als het goed is of dit aansluit op de behoefte die jouw doelgroep heeft. Is dat het geval dan kan je aan de slag met goede content of een campagne op social media en/of Google. Zie je nog verbeteringen, zorg dan dat je die eerst doorvoert voordat je geld uitgeeft aan advertenties. Geld kan je tenslotte maar een keer uitgeven! 

Hulp nodig?

Hopelijk heeft dit artikel je op weg geholpen en kan je op basis van de informatie voor je belangrijkste doelgroepen een buyer persona maken. Heb je moeite met invullen van een buyers persona of wil je dat wat je hebt gemaakt laten checken? Neem gerust contact op! Binnen een uur weet je of je op de juiste weg bent en hoe je nieuwe klanten kan bereiken.

In dit artikel kon je lezen dat een buyer persona:

  • je inzicht geeft in wat je doelgroepen wel/niet willen horen, zien etc. 
  • helpt bij afstemmen van jouw aanbod op behoeften die jouw doelgroepen hebben
  • ervoor zorgt dat (potentiële) klanten zich herkennen in wat jij te melden hebt  

 

 

Share This